Obecność Grupy Cedrob podczas IV edycji Kongresu 590

11 PAŹ, 2019 GODZ: 14:51

Już po raz czwarty Grupa Cedrob wzięła udział w Kongresie 590 jako Partner Strategiczny. Tegoroczna odsłona wydarzenia odbyła się w dniach 7-8 października w podrzeszowskiej Jasionce. Eksperci Grupy Cedrob wzięli udział w wielu panelach dyskusyjnych w roli prelegentów, a na stoiskach Grupy uczestnicy Kongresu mogli poznać produkty, znajdujące się w jej portfolio.

Branża rolno-spożywcza jest jednym z ważniejszych sektorów polskiej gospodarki. Jej istotę podkreślił także w swoim wystąpieniu premier Mateusz Morawiecki, który przyznał, że sektor rolno-spożywczy jest naszym oczkiem w głowie. Dlatego Grupa Cedrob od początku istnienia Kongresu 590 jest obecna podczas tego wydarzenia, a jej eksperci biorą udział w wielu panelach dyskusyjnych.

Jednym z istotniejszych wydarzeń dla Grupy było podpisanie umowy na budowę mroźni wysokiego składowania na terenie gdańskiego portu. Szacowana wartość inwestycji wynosi 100 mln zł. Nowoczesna, zautomatyzowana chłodnia będzie składować mięso przeznaczone na eksport. Podpisaniu umowy towarzyszył panel dyskusyjny pt. Dodatnie saldo handlu zagranicznego – istotny czynnik rozwoju. W roli prelegentów podczas debaty wystąpili Andrzej Goździkowski, prezes Zarządu Cedrob SA, Jerzy Kwieciński, minister inwestycji i rozwoju, Grzegorz Witkowski, wiceminister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej, Łukasz Greinke, prezes Zarządu Morskiego Portu Gdańsk, Ryszard Florek, prezes Zarządu Fakro oraz Zbigniew Warmuz, prezes Zarządu Synthos SA. Podczas debaty prelegenci rozmawiali o tym co leży u źródeł sukcesu eksportowego polskich producentów żywności oraz jak pozostałe branże mogą wykorzystać doświadczenie zebrane przez polskich eksporterów żywności.

Podczas pierwszego dnia Kongresu 590 odbyła się także dyskusja pt. Niewykorzystany potencjał inwestycyjny. Jak sprawić, aby procedury administracyjne wspierały przedsiębiorców. Z ramienia Grupy Cedrob w panelu wziął udział Andrzej Śliwiński - członek Zarządu Cedrob SA, a pozostałymi uczestnikami debaty byli: Paweł Grzybowski, burmistrz Rypina, Małgorzata Walczak, dyrektor PFR Ventures, przedstawiciel marki Marvipol, Zbigniew Warmuz, prezes Zarządu Synthos. Paneliści dyskutowali o tym jak rozwiązać problem skomplikowanych i niejasnych procedur inwestycyjnych, które są jednym z większych hamulców rozwojowych. Sytuacja jest szczególnie trudna w sektorach mogących oddziaływać na środowisko, ponieważ czas ten jest jeszcze dłuższy. Z raportu EY wynika, że uzyskanie wszystkich niezbędnych zgód na budowę obiektów inwentarskich zajmuje od 2 do 4 lat, ich koszt sięga 90 tys. zł, a tylko 10% wniosków inwestycyjnych rozpatrywanych jest pozytywnie.

15 lat członkostwa RP w UE – bilans, oczekiwania, wyzwania – to kolejny panel z udziałem prezesa Andrzeja Goździkowskiego. Prelegenci podsumowali piętnastolecie uczestnictwa Polski w strukturach UE i starali się nakreślić strategię na nowe otwarcie i kolejne lata we wspólnocie.

Istotnym tematem podczas IV edycji Kongresu 590 była ochrona środowiska. W debacie Ochrona środowiska – interes gospodarczy Polski podkreślano, że spowolnienie, a następnie powstrzymanie zmian klimatu jest obecnie jednym z największych wyzwań przed którym stoi społeczność całego świata.

Ważną debatą dla Grupy Cedrob była także rozmowa o tym Jak wyżywić 10 mld ludzi. Czy Polska może stać się globalnym dostawcą żywności w 2050 roku. W rozmowie z prof. dr hab. inż. Wiesławem Barabaszem podkreślano, że do 2050 r. liczba ludności na świecie może wzrosnąć do 9,7 mld, co jest wyzwaniem, ale i szansą dla polskich producentów żywności. Już dziś Polska awansowała do trójki największych eksporterów sektora rolno-spożywczego. Prelegenci starali się odpowiedzieć na pytania: jak zabezpieczyć potrzeby żywnościowe świata oraz jak poprawiać produktywność, a jednocześnie ograniczać wpływ na środowisko.

W obu dyskusjach uczestniczył Andrzej Goździkowski, prezes Zarządu Cedrob SA.

Prezes Cedrob SA zabrał głos także w panelu Wybieram 590, podczas którego debatowano o tym jak ważna dla polskiej gospodarki jest edukacja konsumentów na temat świadomych wyborów zakupowych.

Podczas paneli dyskusyjnych nie mogło zabraknąć ekspertów z Gobarto SA i Zakładów Mięsnych Silesia SA, które są częścią Grupy Cedrob. Prezes Zarządu Gobarto SA – Marcin Śliwiński oraz prezes Zarządu Zakładów Mięsnych Silesia SA – Mariusz Rusin wzięli udział w panelu pt. Współpraca producentów i przetwórców szansą dla rozwoju sektora rolno-spożywczego. Podczas tej debaty podkreślono jak ważna jest bliska współpraca pomiędzy producentami i przetwórcami, która niewątpliwie wzmacnia konkurencyjność polskiej branży rolno-spożywczej, co w efekcie przyniesie korzyść całej gospodarce. Głos w panelu Ceniona polska żywność – szansa dla polskiej wsi zabrał Roman Miler, wiceprezes Zarządu Gobarto SA. Jak podkreślali prelegenci na rozwoju polskiego sektora rolno-spożywczego mogą skorzystać samorządy, przedsiębiorcy i rolnicy. Umiejętne wykorzystanie potencjału jaki drzemie w popycie na polską zdrową żywność może być szansą na powstrzymanie wyludniania się i starzenia wsi oraz na ponowne ożywienie gospodarcze i społeczne regionów.

Wiceprezes Zarządu Gobarto SA – Rafał Oleszak wziął udział w dyskusji na temat E—państwo w praktyce. Nowoczesna twarz fiskusa. W rozmowie wzięli udział m.in. Jerzy Kwieciński, minister inwestycji i rozwoju oraz Tom Reed, kongresmen z Kongresu USA.

Rozwój marek własnych sieci. Szansa czy bariera rozwoju dla polskich producentów – to kolejny panel dyskusyjny z udziałem Grupy Cedrob. Udział w dyskusji wzięła Katarzyna Nowak – dyrektor działu logistyki i sprzedaży detalicznej w Gobarto SA. Natomiast w rozmowie na temat Pozapłacowych benefitów pracowniczych udział wziął Waldemar Zyśk, dyrektor działu HR i organizacji Gobarto SA.

Ostatnim wydarzeniem z udziałem Grupy Cedrob był panel pt. Własne źródła energii w optymalizacji kosztów działalności przedsiębiorstw, któremu moderował Michał Ćwil, dyrektor ds. biogazowni w Gobarto SA.

Na zaproszenie Grupy Cedrob udział w Kongresie wziął także Tadeusz Wojciechowski, prezes Zarządu Biura Promocji Jakości, który zabrał głos w panelu pt. Jak wesprzeć polskich eksporterów żywności w ekspansji na rynki pozaunijne. Razem z zaproszonymi prelegentami poruszył temat szans na eksport, jakie mają przed sobą polscy przedsiębiorcy oraz określił jakiego wsparcia ze strony rządzących oczekują eksporterzy, którzy pragną sprzedawać swoje produkty żywnościowe na światowych rynkach.

Uczestnictwo Grupy Cedrob w Kongresie 590 było szeroko komentowane w mediach branżowych oraz biznesowych. Goście wydarzenia mieli okazję spróbować produktów Grupy na stoisku food corner oraz na stoisku grillowym, które cieszyły się dużym zainteresowaniem.

Pozostałe aktualności

Zbliża się 11 listopada, pora kupić gęś!

W poniedziałek, 21 października, w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne dla dziennikarzy, organizowane przez spółkę Cedrob. Wśród zaproszonych obecni...

29 PAŹ, 2019 GODZ: 15:54

Grupa Cedrob na targach spożywczych Anuga 2019

Odbywające się co dwa lata w Kolonii targi Anuga to największa impreza wystawiennicza w branży spożywczej na świecie. W dniach od 5 do 9 października 2019 r. ponad 17000 zwiedzających...

18 PAŹ, 2019 GODZ: 15:31