PRZEJDŹ DO STRONY MARKI KRAINA KRAKA

Kaczka to jeden z najszlachetniejszych rodzajów mięsa. 

W ostatnim czasie popularność mięsa z kaczki rośnie. Gdy pojawia się na naszych stołach, to w roli efektownego i wykwintnego dania głównego.




W polskiej tradycji kulinarnej mięso z kaczki gości od XVII wieku. Wówczas to po raz pierwszy o przepisach na kaczkę wspomniano w najstarszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego Compendium Ferculorum, która została wydana w 1682 roku. Kilka dekad temu kacze mięso stanowiło nieodłączny element polskiej kuchni, zwłaszcza tej wiejskiej.

Podążając za aktualnymi trendami żywieniowymi Polacy sięgają po ten rodzaj mięsa drobiowego coraz częściej, powracając do dawnych przepisów swoich babć. Obecnie mięso kacze przeżywa znów czasy świetności również za sprawą mody na dania orientalne, które często sięgają po kaczkę. W kuchni chińskiej odgrywa ona bardzo istotną rolę. Potrawy takie jak kaczka po pekińsku, czy kaczka w pięciu smakach są znane na całym świecie.


Kraina Kraka to wysokiej jakości produkty z kaczki.

W ofercie znajduje się szeroki wachlarz produktów z kaczki – świeże i mrożone tuszki oraz poszczególne elementy z kaczki, takie jak pierś, noga, wątroba, żołądki i serca.

Mięso te wytwarzane jest przy wykorzystaniu nowoczesnych technologii. Pozwala to zachować na długo smak i świeżość produktu tak, by spełniał on oczekiwania nawet najbardziej wymagających konsumentów. Cedrob posiada własne wylęgarnie piskląt, fermy drobiu, wytwórnie pasz oraz zakłady ubojowe, dzięki czemu mamy pełną kontrolę nad produkcją oraz dystrybucją mięsa i jego przetworów. Gwarantuje to bezpieczeństwo i wysoką jakość produktów.





Odpowiednio przygotowane mięso z kaczki jest kruche i soczyste. Mimo, iż jest tłustsze od innych gatunków mięsa, to od kurczaka, indyka i gęsi odróżnia je znacznie bardziej wyrazisty smak.

Należy pamiętać, że kaczka, podobnie jak gęś, wymaga nieco dłuższego czasu przygotowania - kaczkę w całości należy piec w temperaturze 160-170°C przez 45 minut na każdy kilogram tuszki. Do szybkiego przyrządzenia nadaje się natomiast pierś z kaczki, która smażona na średnim ogniu ok. 4 minut z każdej strony, pozostaje soczysta i smakowicie różowa.

Kaczkę można przygotować na wiele sposobów, na wytrawnie i na słodko, prosto i bardziej wykwintnie. Kaczka doskonale nadaje się do pieczenia i faszerowania. Jednym z najbardziej popularnych przepisów na kaczkę i zarazem tradycyjny przepis kuchni polskiej to kaczka pieczona w jabłkach. Idealnie pasują do niej tradycyjne dodatki, takie jak zasmażana kapusta, czy sosy owocowe - z malin, porzeczek lub żurawiny.