PRZEJDŹ DO STRONY MARKI KRAINA KRAKA

Kraina Kraka to wysokiej jakości produkty z kaczki.

W ofercie znajdują się świeże i mrożone elementy z kaczki, a także całe tuszki.


Kaczka to jeden z najszlachetniejszych rodzajów mięsa. Spożywamy go stosunkowo mało. Jednak, gdy już pojawia się na naszych stołach, to w roli efektownego i wykwintnego dania głównego. 

W polskiej tradycji kulinarnej gości od XVII wieku. Wówczas to po raz pierwszy o przepisach na kaczkę wspomniano w najstarszej polskiej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego Compendium Ferculorum wydanej w 1682 roku.

W ostatnim czasie popularność mięsa z kaczki rośnie. Kilka dekad temu stanowiło ono nieodłączny element polskiej kuchni, zwłaszcza tej wiejskiej. Niestety jego spożycie zmalało kosztem bardziej popularnych,  mięsa z kurczaka i indyka. Od niedawna ten trend się zmienia. Polacy  powracają do dawnych przepisów swoich babć. Obecnie mięso kacze przeżywa  znów czasy świetności również za sprawą mody na dania orientalne, które  często sięgają po ten rodzaj mięsa. W kuchni chińskiej odgrywa ono  bardzo istotną rolę. Potrawy takie jak kaczka po pekińsku, czy kaczka w  pięciu smakach są znane na całym świecie.
Odpowiednio przygotowane mięso z kaczki jest kruche i soczyste. Mimo, iż jest tłustsze od innych gatunków mięsa, to od kurczaka, indyka i gęsi odróżnia je znacznie bardziej wyrazisty smak.


Należy pamiętać, że kaczka, podobnie jak gęś, wymaga nieco dłuższego czasu przygotowania - kaczkę w całości należy piec w temperaturze 160-170°C przez 45 minut na każdy kilogram tuszki. Do szybkiego przyrządzenia nadaje się natomiast pierś z kaczki, która smażona na średnim ogniu ok. 4 minut z każdej strony, pozostaje soczysta i smakowicie różowa.

Kaczkę można przygotować na wiele sposobów, na wytrawnie i na słodko, prosto i bardziej wykwintnie. Kaczka doskonale nadaje się do pieczenia i faszerowania. Jednym z najbardziej popularnych przepisów na kaczkę i zarazem tradycyjny przepis kuchni polskiej to kaczka pieczona w   jabłkach. Idealnie pasują do niej tradycyjne dodatki, takie jak   zasmażana kapusta, czy sosy owocowe - z malin, porzeczek lub żurawiny.   Proponuje się do niej wino czerwone wytrawne lub półwytrawne.


100 g tuszki z kaczki dostarcza 240 kcal. Najchudsza jest pierś z kaczki - 100 g tego mięsa pozbawionego skóry to 140 kcal, a ze skórą 202 kcal. W mięsie kaczym znajduje się sporo witamin z grupy B, witamina A, a także potas, fosfor, żelazo i magnez.