Przepis na sukces? Stale podnosić poprzeczkę

01 WRZ, 2017 GODZ: 11:00


 

10 lat istnienia na wymagającym rynku, a przy tym stały, intensywny rozwój i kolejne gospodarstwa dołączające do grupy współpracujących Rolników. O tym, jak osiągnąć sukces w trudnych czasach rozmawiamy z dyrektorem Cedrob Pasze – Mirosławem Bodkiem. 

Zakład Produkcji Pasz funkcjonuje w strukturze Cedrob od 2007 roku. Jakie były początki jego istnienia? 

Rzeczywiście, w tym roku mija 10 lat działalności naszej marki Cedrob Pasze.  W maju 2007 roku zjechała z linii pierwsza  partia paszy. Wraz z każdym następnym miesiącem systematycznie zwiększaliśmy produkcję, by już w lipcu tego samego roku osiągnąć ponad 12 tys. ton. Kolejne tygodnie przynosiły dalsze wzrosty.  Od początku działalności mieliśmy też częściowo zapewnione rynki zbytu – odbiorcami naszego asortymentu były fermy współpracujące z Cedrob. Równocześnie trwało poszukiwanie zewnętrznych odbiorców.

Jako pierwsza powstała wytwórnia w Gumowie, ale szybko dołączały do niej kolejne zakłady.

Tak, wytwórnia w Gumowie to nasze najstarsze dziecko. Początkowo działała tam jedna linia produkcyjna o wydajności 15 tys. ton paszy miesięcznie, następnie zamontowaliśmy drugą linię, co podwoiło naszą produkcję.

Na jesieni 2011 roku uruchomiliśmy zakład w Raciążu, w którym od początku zamontowaliśmy dwie linie. Obie wytwórnie miały łączną wydajność 60 tys. ton miesięcznie, lecz potrzeby Cedrob nadal wzrastały. Ponadto, wskaźniki sprzedaży paszy na krajowy rynek zewnętrzny pięły się wzwyż – średnio o 15 procent rocznie… i tak zrodziła się potrzeba budowy wytwórni w Rypinie, w której produkcja pasz ruszyła w 2016 roku. Dzięki uruchomieniu zakładu osiągnęliśmy w ubiegłym roku całościową produkcję na poziomie 800 tysięcy ton, w tym 180 000 ton pasz nabyli Klienci zewnętrzni. Dzisiaj, mamy już za sobą pierwszy krok w rozwoju zakładu – w sierpniu ruszyła kolejna linia produkcyjna, dzięki której miesięczna produkcja w Rypinie wynosi 45 tys. ton pasz.

Milowy skok zanotujemy w przyszłym roku. We wrześniu 2018 roku rozpocznie się bowiem  rozruch czwartej wytwórni – w Ligocie Dolnej koło Kluczborka. Wówczas, przy pełnym wykorzystaniu mocy produkcyjnych Cedrob Pasze wyprodukuje aż 150 tysięcy ton paszy miesięcznie, co rocznie da nam  1 mln 800 tys. ton. Jest to imponująca ilość jak na warunki polskie i znacząca, jak na europejskie.

Czy Cedrob Pasze planuje wyspecjalizować wytwórnię w Kluczborku pod względem produkcji konkretnego rodzaju paszy? 

Wyspecjalizować to za duże słowo, ale w głównej mierze pasze wytwarzane w Ligocie Dolnej będą przeznaczone na potrzeby, wchodzącej w skład Grupy Cedrob, spółki Gobarto, która zajmuje się produkcją trzody chlewnej, jak i innych ferm współpracujących z ubojnią drobiu Cedrob w Niepołomicach koło Krakowa. Nowość, która pojawi się w wytwórni w Kluczborku, to zastosowanie specjalistycznej linii do gotowania zbóż. Uda nam się w ten sposób osiągnąć bardziej satysfakcjonujące wskaźniki produkcyjne, jak FCR, przyrosty dobowe, czy zdrowotność. Oczywiście, będziemy również prowadzić produkcję na rynek zewnętrzny i zaopatrywać w paszę lokalnych hodowców.

Tak szybki rozwój Cedrob Pasze to na pewno konsekwentna realizacja przemyślanej strategii.

Dążenie do doskonałości produktów zawsze się obroni. Dlatego nasze wytwórnie to fabryki
o bardzo dużej wydajności, wyposażone w urządzenia o najwyższym światowym zaawansowaniu technicznym, nad którym czuwa specjalny program sterowania i automatyki przemysłowej, co pozwala wyeliminować czynnik błędu ludzkiego. Dzięki temu powstają wysokojakościowe pasze oparte o wciąż udoskonalane receptury, by w jak najwyższym stopniu odpowiadać potrzebom naszych Klientów i pomagać im osiągać wymierne rezultaty w hodowli.

Jednak Cedrob Pasze to nie tylko zaawansowane technologie i nowoczesny sprzęt…

Tak,  Cedrob Pasze to też pewna wizja, która towarzyszy nam od początków istnienia naszej marki. Od zawsze bowiem skupialiśmy się na integracji lokalnego środowiska rolniczego, dostrzegając potencjał  rozwojowy wsi oraz z ogromnym szacunkiem odnosiliśmy się do wymagającej wielu poświęceń trudnej pracy polskiego rolnika. Z perspektywy ostatnich 10 lat mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że aż 6500  gospodarstw, z którymi współpracujemy postrzega Cedrob Pasze jako profesjonalnego, rzetelnego i dającego poczucie bezpieczeństwa partnera. Dla nas to ogromny sukces, ale i motywacja do dalszej intensywnej pracy.

Jak to się stało, że przez dziesięć lat istnienia, Cedrob Pasze ominęły poważne problemy czy załamania?

Oprócz dążenia do wysokojakościowego asortymentu, o czym wspomniałem wcześniej, nie możemy też zapominać o zespole Cedrob Pasze. Dzisiaj to aż 350 pracowników administracyjnych, laboratorium, produkcji i kierowców. Pracownicy Cedrob Pasze to zgrany zespół, świetnie rozumiejących się ludzi i po prostu lubiących swoją pracę. Tak naprawdę, marka Cedrob Pasze, jaką widzimy teraz to efekt pracy tego zespołu. Rozwój marki szedł w parze z rozwojem naszych pracowników i zmianami w ich życiu. Śluby, narodziny dzieci – takie wydarzenia nas niebywale jednoczą, dlatego  zawsze staramy się być blisko siebie, szczególnie w trudnych momentach życiowych naszych pracowników.  Najlepszym dowodem, jak bardzo spójnym zespołem jesteśmy, jest fakt, że zdecydowana większość z nas, to pracownicy, którzy z Cedrob Pasze są związani od początku, wciąż nie dostrzegając potrzeby zmiany pracodawcy.

Dziękuję za rozmowę.

Pozostałe artykuły

Jakość na każdym etapie produkcji

Wywiad z Barbarą Wojciechowską, Pełnomocnikiem Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością Cedrob S.A.Cedrob już od lat prowadzi produkcję w pełnym cyklu „od ziarna do stołu”. Jakie korzyści...

31 LIP, 2017 GODZ: 10:09

W Cedrob jak w rodzinie

Rozmowa z Anną i Józefem SielużyckimiJózef Sielużycki, dyrektor Działu Inwestycji i Eksploatacji w spółce Cedrob, oraz Anna Sielużycka, dyrektor ds. Ekonomicznych i Finansowo-Księgowych,...

17 LIP, 2017 GODZ: 15:39

Stawiamy na jakość

Wywiad z Łukaszem Morawskim, Dyrektorem Zakładu Mięsa Drobiowego Cedrob S.A.Jak ocenia Pan polski rynek produkcji mięsa drobiowego?Przede wszystkim jestem młodym przedstawicielem i...

10 LIP, 2017 GODZ: 10:00