Jakość na każdym etapie produkcji

31 LIP, 2017 GODZ: 10:09


Wywiad z Barbarą Wojciechowską, Pełnomocnikiem Zarządu ds. Systemów Zarządzania Jakością Cedrob S.A.

Cedrob już od lat prowadzi produkcję w pełnym cyklu „od ziarna do stołu”. Jakie korzyści przynosi obieg zamknięty? 

Obieg zamknięty to gwarancja jakości, a jest ona możliwa dzięki przestrzeganiu wdrożonych wymagań na każdym etapie procesu produkcyjnego, od pozyskania surowca poprzez produkcję, magazynowanie, transport, aż do konsumenta finalnego. Wdrożone systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności pomagają analizować zagrożenia, tak by otrzymać bezpieczny produkt. Wszyscy doskonale wiemy, że tylko wyroby powtarzalne mogą zagwarantować zachowanie szeroko rozumianej jakości. Najważniejsze jest dla nas zadowolenie klienta, dlatego też pamiętamy o ciągłym doskonaleniu, które stanowi część zarzadzania jakością.

Jakie normy spełniają zakłady Cedrob? Co w praktyce oznaczają one dla konsumentów? 

W firmie Cedrob pracujemy w oparciu o najwyższe systemy i standardy jakości, a nadrzędnym założeniem jest dbanie o bezpieczeństwo produkowanej żywności. Jako producent „od ziarna do stołu” na wszystkich etapach przestrzegamy wymagań dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej. W zakładach produkcyjnych pracujemy zgodnie z wymaganiami systemu HACCP oraz wymaganiami standardu BRC lub  IFS. W zakładach produkcji pasz i w wylęgarniach piskląt realizujemy wymagania systemu ISO 9001:2015, dodatkowo w wytwórniach pasz wdrożyliśmy wymagania standardu REDCert. Mając na uwadze oczekiwania konsumentów, które są dla nas wytycznymi do ciągłego doskonalenia, postawiliśmy sobie wysoko poprzeczkę. Daje to gwarancję wysokiej jakości wprowadzanych na rynek produktów i spełnia wszystkie wymagania konsumentów.

Na czym polega zachowywanie bezpieczeństwa jakości na poszczególnych etapach całego cyklu produkcyjnego?

Jakość – tak naprawdę wszyscy mówimy o jakości, ale czy wszyscy tak samo rozumiemy to słowo? Edward Deming twierdził, że „produkt lub usługa ma jakość, gdy komuś służy i cieszy się popytem oraz dobrze utrzymuje się na rynku”. Kontrolowanie nie oznacza tylko działań inspekcyjnych, ale także podjęcie procedur doskonalenia procesu zgodnie z konkretnymi wymaganiami. Trzeba pamiętać, że głównym celem jest wyprodukowanie wyrobu, który je spełnia i mieści się w ustalonych granicach. Na każdym etapie cyklu produkcyjnego weryfikujemy parametry, które zostały zidentyfikowane podczas przeprowadzanej analizy zagrożeń. Bezpieczeństwo oraz zadowolenie klientów i konsumentów są dla nas priorytetem, dlatego by zagwarantować najwyższą jakość, wprowadziliśmy restrykcyjne procedury kontroli i monitoringu.  

Jak zapewniana jest jakość produktów Cedrob? 

Gwarantem jakości jest kontrola parametrów danego procesu. Zorientowanie podejmowanych działań właśnie na nią nie jest już dziś tylko modą, ale koniecznością, która powinna być standardem w każdej firmie, niezależnie od jej profilu i reprezentowanego sektora gospodarki. Zachowanie jakości w Cedrob jest możliwe dzięki szczegółowej kontroli na każdym etapie procesu produkcyjnego „od ziarna do stołu”.

Firma eksportuje swoje produkty do państw Europy, Azji, Bliskiego Wschodu, Afryki. Jak odbierana jest tam polska żywność?

Polska żywność zawsze była bardzo wysoko oceniana, ale nie zawsze było to głośno wyrażane. Nasz kraj ma dużo nowoczesnych zakładów z najnowszymi technologiami w całym sektorze rolno-spożywczym. Produkty Cedrob dzięki wdrożonym najnowszym technologiom i rygorystycznym wymaganiom konkurują z produktami największych marek i zdobywają kolejne rynki. Jesteśmy dumni z tego, że jesteśmy polską firmą, która mimo wielu trudności dostarcza na sklepowe półki produkty o najwyższej gwarantowanej jakości.

Jakie mają Państwo plany systemowe, zarówno te krótko, jak i długoterminowe?

Najważniejszy jest proces doskonalenia. Ciągłe doskonalenie jakości jest cechą organizacji stosujących systemy zarządzania jakością i koncepcję zarządzania przez jakość. Tak jest w przypadku firmy Cedrob. Dążenie do doskonałości jest czymś, z czym spotykamy się w wielu sytuacjach nie tylko w życiu zawodowym, ale i prywatnym. Jest ono udziałem wielu osób na każdym etapie „od ziarna do stołu”. Trudno mówić jednoznacznie o planach w systemach zarządzania jakością, ponieważ zgodnie ze stwierdzeniem „wczorajsze duże osiągnięcie musi stać się dzisiejszym minimum, a wczorajsza doskonałość staje się dzisiejszą codziennością....”. Taka dewiza przyświeca nam w codziennej pracy.

Pozostałe artykuły

Przepis na sukces? Stale podnosić poprzeczkę

 10 lat istnienia na wymagającym rynku, a przy tym stały, intensywny rozwój i kolejne gospodarstwa dołączające do grupy współpracujących Rolników. O tym, jak osiągnąć sukces w...

01 WRZ, 2017 GODZ: 11:00

W Cedrob jak w rodzinie

Rozmowa z Anną i Józefem SielużyckimiJózef Sielużycki, dyrektor Działu Inwestycji i Eksploatacji w spółce Cedrob, oraz Anna Sielużycka, dyrektor ds. Ekonomicznych i Finansowo-Księgowych,...

17 LIP, 2017 GODZ: 15:39

Stawiamy na jakość

Wywiad z Łukaszem Morawskim, Dyrektorem Zakładu Mięsa Drobiowego Cedrob S.A.Jak ocenia Pan polski rynek produkcji mięsa drobiowego?Przede wszystkim jestem młodym przedstawicielem i...

10 LIP, 2017 GODZ: 10:00