Wspieramy promocję polskiej żywności

24 SIE, 2020 GODZ: 12:38


Dzień Polskiej Żywności to inicjatywa twórców Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, obchodzona co roku 25 sierpnia. W tym roku świętujemy 8. edycję tego wydarzenia.

Dzień Polskiej Żywności ma za zadanie zachęcić do kupowania polskich produktów i wspierania rodzimych i lokalnych przedsiębiorców. Grupa Cedrob wspiera tą inicjatywę, gdyż idea patriotyzmu gospodarczego przyświeca działaniom największego polskiego producenta mięsa od lat.

Święto jest okazją do poszukiwań lokalnych smaków, powrotu do dań z czasów dzieciństwa, a także eksperymentowania i unowocześniania dobrze znanych nam przepisów. Nie bez powodu polską żywność celebrujemy w sierpniu. To właśnie w tym miesiącu zaczynają się żniwa, a rolnicy przygotowują się do dożynek. Wówczas w lokalnych sklepach oraz na targach możemy spotkać najwięcej polskich darów pola, z których wyczarować można przepyszne potrawy.

Celebrować polską żywności można na kilka sposobów. Po pierwsze wybierajmy polską żywność podczas codziennych zakupów. W tym celu warto skorzystać z kilku wskazówek, które ułatwią wybór. Zachęcamy do czytania etykiet na produktach, na których powinien znajdować się kraj pochodzenia. Ułatwieniem będzie też zerknięcie na pierwsze cyfry kodu kreskowego – liczba 590 jest oznaczeniem zarezerwowanym dla polskich producentów. Ciekawym rozwiązaniem są także różnego rodzaju aplikacje na telefon, które po zeskanowaniu kodu kreskowego wskażą nam kraj, w którym został wyprodukowany dany artykuł spożywczy. Z pomocą przy dokonywaniu zakupów przychodzi również Ministerstwo Rolnictwa, które od wrześnie br. wprowadza regulację, w myśl której mięso sprzedawane w sklepach będzie musiało być oznaczone flagą państwa, z którego pochodzi. Popieramy tą inicjatywę w pełni, gdyż promuje ona zwiększanie świadomości zakupowej klientów oraz zachęca do zwracania uwagi na oznaczenia w ladach sklepowych.

Na co dzień nie doceniamy bogatej polskiej tradycji kulinarnej. Stawiamy na popularne kuchnie świata – włoską, azjatycką lub amerykańską. Podczas, gdy tak dobrze nam znana rodzima, domowa, lokalna żywność okazuje się być tym, za czym najbardziej tęsknimy i co najbardziej w ostatecznym rozrachunku nam smakuje. Spróbujmy częściej zwracać uwagę na to, jakie potrawy najczęściej serwujemy naszym bliskim lub jakie restauracje wybieramy na wspólne chwile z rodziną. Dzień Polskiej Żywności to doskonała okazja do tego, aby przywrócić dawną świetność zapomnianym przepisom naszych babć. Z pewnością niejednokrotnie zadziwią nas ciekawe połączenia smaków i składników. Poszukiwanie polskich smaków może być też świetną przygodą dla najmłodszych i najstarszych członków rodziny. Wspólne gotowanie to przecież wspaniała integracyjna zabawa, która przerodzić się w tworzenie innowacyjnych receptur. Przecież sushi, pizzę, hamburgera, ramen lub hummus można przyrządzić ze świeżych, polskich produktów, pochodzących od polskiego producenta. Być może w ten właśnie dzień wybierzesz się do lokalnej restauracji korzystającej wyłącznie z produktów polskiego pochodzenia? Nie ważne, w jaki sposób uczcisz polską żywność, najważniejszy jest cel – celebracja unikatowej, rodzimej branży spożywczej.

Pozostałe aktualności

Modernizacja Ubojni Drobiu w Kutnie

W maju 2019 r. Cedrob S.A. przejął zorganizowaną część spółki Kutnowskie Zakłady Drobiarskie „Exdrob” S.A. w Kutnie, specjalizującej się w uboju kaczek oraz gęsi. Inwestycja ta pozwoliła...

25 LIS, 2020 GODZ: 12:58

Modyfikacje w strukturze Cedrob

Firma to żywy organizm, w którym stale przebiegające procesy sprawiają, że niegdyś wprowadzone ustalenia z czasem ewoluują. Codziennie wewnątrz każdej jednostki, komórki, działu, ale...

25 LIS, 2020 GODZ: 11:16